Listor är roligt!

Listor är ju himla kul, så här kommer några stycken!

5 saker som jag SAKNAR från England

  1. Att bo ihop med Alexandra på International House.
  2.  Att leva i en av Europas största städer; London, med all dess liv och rörelse.
  3. Vännerna på International House, portugiser, amerikanskor och norskor glömmer man inte i första taget!
  4. Att varje dag är unik och oförutsägbar; ett äventyr!
  5. Att få prata engelska varje dag och hela tiden!
De 5 viktigaste sakerna som gör att det är skönt att vara hemma igen:
  1. Jag kan ta en hur lång dusch jag vill, i ett fräscht badrum!
  2. Jag bor ihop med Mattias igen och får träffa honom om inte varje, så nästan varje dag!
  3. Köket är mitt eget och jag behöver inte släpa grytor och kastruller upp och ner för trapporna för att laga mat!
  4. Familj och vänner är nära när man behöver dem!
  5. Jag är i mitt eget hemland, där jag förstår mig på kulturen.
Mina topp 5 viktigaste erfarenheter från Englandsvistelsen:
  1. Jag har insett hur lätt det är att tro att det som jag är van att göra, att det som är naturligt för mig, det är också naturligt för alla andra, men att så verkligen inte är fallet.
  2. Min föreställning om att engelsmän är väldigt öppna, trevliga och hjälpsamma förändrades.
  3. Trots att England är ett i-land, så upptäckte jag efter hand att det här fanns riktigt fattiga människor, vilket jag kanske inte riktigt hade förväntat mig.
  4. Jag har klarat mig mer eller mindre på egen hand i en annan kultur, där det talas ett annat språk. Detta har fått mig att växa otroligt mycket.
  5. Jag har fått erfara ett helt annorlunda högskolesystem, och det är mycket intressant att jämföra med sitt eget.
5 saker jag har lärt mig om mig själv eller förändrat inställning till under min tid i England:
  1. Man klarar mer än man tror. Om man bara befinner sig i en situation som måste lösas, så gör man det.
  2. Jag har både fått bekräftat och sett motsatsen till vissa av mina fördomar mot USA och amerikaner. USA är gigantiskt och där finns människor av alla sorter och man kan INTE dra alla över en kam.
  3.  Min Englandsvistelse har fått mig att bli mindre utseendefixerad! Det är inte speciellt många engelsmän som bryr sig om sitt utseende nämnvärt, med fixade frillor och sminkade ansikten. Jag insåg att man faktiskt KAN gå ut på stan och till och med till puben utan att sminka sig!
  4. Gräset är inte alltid grönare på andra sidan. Ett annat land, en annan kultur, ett riktigt äventyr kan tyckas bättre än gamla invanda Sverige. Man inser snart att alla länder och kulturer har både fördelar och brister om man jämför med sitt eget land.
  5. Jag kan! Jag har insett att jag kan göra i princip vad jag vill, om jag bara just vill det tillräckligt mycket. Mitt självförtroende har ökat med flera snäpp i och med min Englandsvistelse! 

Det var allt från mig för denna gång! Love/ Joolz

Borta bra men hemma bäst

Ja, som de allra flesta redan vet vid det här laget så är jag ju nu HEMMA igen. Jag tänker inte filosofera i begreppet "hemma" igen, även om det är intressant. Jag har kommit på mig själv med att kalla England för hemma ett antal gånger de senaste dagarna, men jag antar att jag inom en snar framtid kommer att ha vant mig tillbaka till att se Sverige som hem nummer 1!

Det har väl egentligen inte hänt så mycket i mitt liv sen jag kom hem. Jag håller fortfarande på med uppacknings-processen, vilket nog kommer ta ytterligare ett antal dagar. Var kommer alla grejer ifrån, kan man ju fråga sig? Jag kan meddela att jag inte ens fick med mig alla grejer hem. Två små resväskor står hemma hos några vänner i England, så nu har man en bra anledning att snart åka tillbaka! Man samlar på sig en del när man är iväg i nästan ett halvår, särskilt som jag visste att jag skulle få lite hjälp att ta hem allting. Men det blev visst liiiite för mycket prylar ändå. Men det löser sig nog! Mitt största problem just nu är hur jag ska kunna få in alla nya kläder, väskor och skor i garderoben här hemma. I slutet av förra veckan rensade jag ur garderoben på allt gammalt skit som bara ligger där och samlar damm, så nu ska jag väl kunna trycka in det mesta av det nya i alla fall..

Med anledning av studenten har jag spenderat helgen hemma i Nässjö. Nässjö kommer nog alltid att kännas som hemma på ett eller annat sätt. Gatorna, husen, affärerna, människorna och mentaliteten är desamma. Men det är ändå en speciell känsla att kliva av tåget i gamla Nässjö!
Fredagen spenderades tillsammans med mamma ute på Sandsjöbadens camping, i mammas och Mickes husvagn. Det är otroligt hur mycket jag uppskattar lugnet, utrymmet, allt det gröna. Det var så otroligt skönt att "bara vara". Ingen stress, inga bilar, inte en massa människor att stöta in i och vara tvungen att säga "sorry" till. Fredagskvällen kunde inte blivit bättre, med broder, moder och Micke, och fläskfiléplanka uppe från Sandsjöbadens restaurang, och ett glas rödvin till det. Det är inte ofta som livet blir mer underbart!

Igår, lördag, var det student som gällde för hela slanten. "Lilla" Adam (som nu är två meter lång, bredaxlar och kör BMW) sprang ut! Det är fascinerande att ha följt en människa sedan man själv var så liten att man knappt minns det, till en milstolpe som studenten! Även Adams kusin Oscar tog studenten, och de hade gemensam fest. Glada som bara den var de, och snygga som attan i sina kostymer. På kvällen blev det utgång med Emelie (Adams storasyster), och självklart hamnade vi på gamla berömda Hotell Högland, som nu tydligen har bytt ägare (ja det är sant, det händer faktiskt något i Nässjö lite då och då!). Det var roligt en stund, men man lessnade ju ganska snabbt och drog sig hemåt i stället..

Dagen har idag ägnats åt fika och glassätande tillsammans med Hanna i Nässjö stadspark. Mycket trevligt! Och välbehövligt, med tanke på att man behöver en uppdatering bland alla vänner, bekanta och förhållanden hit och dit!

Strax bär det ner till stan igen, denna gång med Johanna. Man kan väl inte åka från stan utan att ha käkat en Nässjö-pizza!?

So long! /Julia