Uppdatering..

Kära läsare. Förlåt att jag inte har uppdaterat bloggskrället på ett tag, men det har varit lite mycket. I veckan som gick var det först några slags helgdagar här, till följd av karnevals-tiderna, så C var inte på dagis vare sig i måndags eller tisdags, och då blir det genast mer att göra. Det är betydligt enklare att underhålla en 1,5-åring än en 4-åring.. I måndags åkte vi en sväng till pappans jobb och kopierade en massa recept och bilder ur målarböcker, och sen stannade C kvar där hela eftermiddagen. I tisdags var det Faschings-Dienstag här och pappan jobbade bara halvdag. Han kom hem runt 14-tiden och vi åt extra festlig mat, allihop tillsammans. Sen åkte vi på en utflykt till Dutzendteich och Reichsparteitagsgelände, där det är väldigt fint att promenera. Pappan är som en levande historiebok och berättade en massa om alla dessa gamla byggnader som Hitler lät bygga under nazi-tiden. Snacka om storhetsvansinne! Han planerade att bygga en stadion som skulle rymma 400 000 besökare! Den som nu finns i Nürnberg rymmer 40 000.. Han lät även bygga en 60 meter bred, spikrak väg genom staden som pekar rakt mot Kaiserburg. Ja, i Nürnberg finns sannerligen mycket historia!


I onsdags var jag ledig. Himlen var blå och solen sken, häääärligt! Först arbetade jag lite med min uppsats, sen for jag in till stan en sväng och promenerade runt och shoppade. Det blev en topp och en skjorta från Pimkie.


I torsdags var det rikigt kass väder, så då gjorde vi en utflykt till Mercado, ett stort shoppingcenter här i stan. Där introducerade mamman mig för min nya favoritaffär: Orsay. Wow, det var både snyggt och billigt och jag hittade ett par jeans, bara så där liksom, det är lycka det! Den affären kommer jag att gå till fler gånger, för den finns även i stan. Då ska jag gå dit i lugn och ro utan två barn i släptåg..


Så i går var den stora dagen för telefonintervjun inne. Natten till fredagen vaknade jag med dunkande huvud och var kokhet. Minuten senare frös jag. Yippie, feberfrossa.. Det var ju verkligen bra tajming! Men jag proppade i mig lite Ipren och försökte låta som mitt vanliga jag. Han hade en hel del kluriga frågor, rektorn, som jag känner att jag inte hade några superbra, genomtänkta svar på.. Men han lät väldigt positiv och han sa att han hade "a good feeling about you". I maj måste han redan ha tillsatt alla tjänster inför hösten, så om jag får jobbet så kommer jag att veta det redan innan jag åker hem härifrån. Han förstod ju även varför jag inte kunde svara så bra på alla frågor: jag har ju inte speciellt mycket erfarenhet av att undervisa. Han sa att OM han erbjuder mig jobbet så kommer det bli som någon form av "trainee"-tjänst där jag kommer att ha "mentorer" runt mig som jag kann rådfråga + att jag i så fall får något färre undervisningstimmar per vecka, för att verkligen kunna sätta mig in i yrket. Jag hoppas, hoppas, hoppas så klart, men jag tar inte ut någon seger i förskott. Och OM jag får jobbet så måååååste uppsatsen vara färdig innan jag börjar så att jag är behörig. Och det har jag mer eller mindre lovat rektorn att den ska vara, så erbjuder han mig jobbet så gäller det att plocka fram självdisciplinen! Jag är väldigt glad över att jag åtminstone fixade översättningen innan jul, så att uppsatsen är det "enda" jag har kvar. Mitt mål är att ha skrivit alla delar på uppsatsen i mitten av april, så att jag kan lämna in den då och sen få tillbaka den för bearbetning och sen kunna opponera i maj/juni. Min handledare menar att det finns fler studenter i min situation och förhoppningsvis kommer någon mer att vara klar i vår, så att det bli opponeringsseminarium. I annat fall måste man tydligen skriva en recension av ett annat arbete.. Men det är ju ett senare problem. Först och främst ska jag bli klar med mitt eget arbete! På måndag ringer rektorn från skolan igen, och om jag förstod honom rätt så blir jag då antingen erbjuden jobbet eller så får jag veta att jag inte får det..


Trevlig helg alla läsare!


Joolz


Nervös..

"Your application is especially interesting to me and your letter really caught my eye. I look forward to talking to you on Friday".

Ovanstående citat kommer från ett mail som jag fick sent i går kväll, från rektorn på Internationella Engelska Skolan i Jönköping. Egentligen hade det varit bättre att få det överstökat redan på måndag, men dels så är det lite ont om tid på måndag (eller det var bättre för min del på fredagen eftersom jag är ledig då) och dessutom känner jag att jag behöver förbereda mig. Göra lite anteckningar så att jag har svar på standardfrågorna. Men vad ÄR egentligen mina mer negativa egenskaper i läraryrket? Jag kan inte komma på så många ;-) Jag fick alltid så positiva omdömen av mina handledare ute på praktiken. Sen så ska man ju se till att de "negativa" egenskaperna egentligen är något positivt, såsom envis, överambitiös, etc.. Nåja, vi får helt enkelt se hur det går. Jag kan ju inte annat än att vara mig själv och göra mitt bästa, som alltid. Självklart kommer jag med en rapport på fredag förmiddag om hur det hela har gått.

Kärlek,
Joolz

JIPPI!!!

I dag fick jag ett mail från rektorn på Internationella Engelska Skolan i Jönköping. Han ursäktade sig för att han inte hade informerat sin sekreterare (som skickade det första mailet) om att jag befinner mig i Tyskland för tillfället. Han ville dock gärna boka in en telefonintervju med mig i nästa vecka, så håll tummarna för mig! (blir antagligen på fredag precis om en vecka) Nu måste jag förbereda mig på bästa sätt, kom gärna med goda tips och råd om du har några på lager!

I kväll är det lungare här hemma. Lillan är feberfri och sover som en liten ängel. Föräldrarna är ute och äter middag med ett par vänner och jag sitter och dödar tid framför datorn. Jag får säga att jag har en rätt behaglig fredagskväll!

Carpe Diem,
Joolz

Framtiden..

I dag var jag inne och kollade min "seriösa" mail. Strax efter jul ansökte jag ju om ett jobb på Internationella Engelska Skolan i Jönköping, och därefter fick jag ett automatiskt mail att de håller på att gå igenom ansökningarna och skulle återkomma längre fram.

Och så i går hade jag fått ett mail från rektorns sekreterare att hon ville boka in mig för intervju - NÄSTA VECKA!!! Hallå!? Jag vill VERKLIGEN ha det där jobbet, men ack och ve, nästa vecka går ju inte. Och inte nästa, och inte nästa igen och inte nästa igen och inte nästa igen osv.. Jag skrev ju faktiskt i min ansökan att jag är borta under hela våren, så de borde ju vara medvetna om det.. Nu får vi se vad som händer, jag hoppas ju så klart att det fortfarande ändå finns en liten chans.. Det hade varit så perfekt, en helt nystartad skola, som är inriktad mot språk, i Jönköping, start den 8 augusti.. *drömmer*

Usch i dag är det smått snökaos här. Jag vill inte ha mer snö nu, det är bara tröttsamt, kallt, blött, jobbigt.. Vår, kom nuuuuuuu! Dessutom är den lilla kinkig och lite smått febrig, vilket inte är speciellt trevligt. Endast mamma funkar och det är gnäll, gnäll, gnäll mest hela tiden.. Föräldrarna var borta i går kväll och lillan kunde inte komma till ro. I kväll ska de i väg igen, hoppas verkligen att lillan vill sova då..

Lite Nürnberg-bilder finns nu att beskåda på:
http://www.pixbox.se/alb_show_id1014132_page0.html

Kärlek,
Joolz

Lägesrapport

Här i Nürnberg bara snöar och snöar det. Stora, vita flingor faller just nu utanför fönstret. Och jag som vill ha våååår! Men den kommer väl förhoppningsvis vad det lider.

Förra veckan när det hade kommit några centimeter nysnö var jag och åkte kälke med C. Och då menar jag verkligen en riktig kälke, i trä, inte pulka i plast. Jag har aldrig sett att man åker på sådana hemma i Sverige, men det var ju lite coolt! I och för sig tror jag att det är aningen farligare att åka kälke, men jag vet, jag är ju också en riktig fegis när det gäller sånt där. Jag vågar ju knappt åka pulka!

Tisdagar är nog min favorit-dag här (av mina arbetsdagar). På morgonen är mamman iväg med M på någon aktivitet, så då har jag huset för mig själv en stund. På eftermiddagen har barnen jympa, först M en timme och sen C en timme. Under den första timmen när M har sitt pass underhåller jag C. Tisdagarna innebär att det inte blir så himla mycket dötid på eftermiddagen och heller inte alltför mycket dock-lek ;-)

De senaste dagarna har läggningen gått riktigt bra, vilket är himla skönt! Men jag vet ju att C när som helst kan ha en dålig dag, och då blir det kamp igen.. Men varje bra dag är en vinst i sig!

I fredags och lördags kände jag mig lite deppig och hade hemlängtan, men de senaste dagarna har det känts betydligt bättre. Jag börjar känna mig mer hemma och känner mig alltmer bekväm tillsammans med mamman. Även språket börjar flyta på lite bättre, även om det fortfarande finns mycket att förbättra.. Jag har kommit på att det bästa jag kan göra är att sluta vara rädd för att säga fel och bara pladdra på, utan att tänka för mycket. Jag har insett att jag ofta väljer att hålla tyst, bara för att jag inte riktigt vet hur jag ska uttrycka mig på tyska, men det hjälper mig ju inte att komma framåt, så varje dag försöker jag tvinga mig själv att säga/förklara något som egentligen är över min språkliga förmåga, och ja, det går hyfsat. Jag vet att min grammatik är långtifrån perfekt, men kommunikation är ju det viktigaste!

Jag fick svar från min handledare härom dagen och fick veta att jag måste försvara min uppsats i ett opponeringsseminarium. Denna information gladde mig inte direkt, men det är ju ändå bra att veta om. Jag har ingen aning om hur detta ska hinnas med i slutet av maj/början av juni, med tanke pa att jag har LITE annat att tänka på just då, men det ska nog lösa sig. Först och främst ska uppsatsen skrivas, och det är just vad jag hade tänkt ägna de kommande timmarna åt.

Snöiga kramar,

Joolz


Lördag - hela huset för mig själv

I dag är jag ledig. Hela familjen är i väg för att fira mammans systers 50-årsdag, men jag valde att stanna hemma. Mamman trodde inte att det skulle bli så himla skoj för mig, så i stället har jag haft hela huset för mig själv, snacka om lugnt!

I går kväll var jag lite deppig. C var inte speciellt trevlig vare sig under eftermiddagen eller vid läggdags. Under eftermiddagen spelade hon något slags spel att "mamma ska, mamma ska, Julia får inte vara med". Visst, jag förstår att mamma är nummer ett när man är fyra år gammal, och jag förstår att det är något slags spel hon spelar, men tyvärr tar jag ändå åt mig. Vid läggdags var det kalabalik igen och jag undrade i mitt stilla sinne om jag verkligen ska palla i tio veckor till. Men JA, det ska jag! Hon ska inte få vinna över mig, lilla C. Det kommer säkert att bli jobbigt många kvällar under min resterande tid här, men som Micke sa i går när jag pratade med honom: jag måste försöka se läggningsrutinen som en arbetsuppgift och bara ta mig igenom det. Jag anser att mamman är lite för släpphänt, för hon låter C få både titta på video och läsa bok innan hon somnar fast hon har burit sig väldigt illa åt. Men jag får se det här som en erfarenhet och jag kommer definitivt ha lärt mig ett och annat om små barn och jag kommer att ha en väldigt klar uppfattning om hur jag vill att mina barn ska bli, eller inte ska bli och också ha lärt mig mer om hur jag ska kunna se till att det faktiskt blir så. Jag tror att C har sina bra dagar och sina dåliga dagar, och det är bara att hoppas på att jag får några bra dagar emellanåt, så att jag känner att jag pallar de kommande tio veckorna. I går kväll kände jag mig faktiskt riktigt ledsen och längtade hem lite grann, längtade megabautamycket efter Mattias.. Men jag VET att jag måste göra det här, för min egen skull, för språkets skull. Sen att det känns tufft och lite ensamt, det får jag ta. Jag ska ju bara vara här i tre månader. Jag är glad att det inte är ett helt år jag ska stanna!

I dag har jag äntligen tagit tag i projektet uppsats. Jag har gjort en detaljerad arbetsskiss med alla delar jag tänker ha med i arbetet och mailat min handledare, så nu hoppas jag på en "kör hårt"-signal från henne. Jag har även undersökt läromedel nummer ett och fört statistik och antecknat. Bara två to go. Sen ligger ju det stora jobbet i att analysera all data och framför allt att skriva själva texten - på tyska - men när jag väl gått igenom alla tre läroböckerna som jag ska "undersöka" så har jag ju all data samlad, och då är det liksom bara att sätta i gång. Jag måste, måste, måste plocka fram självdisciplinen och verkligen sätta mig med uppsatsen en eller ett par timmar varje dag, så att jag verkligen kommer någonvart. Den måste inte vara helt, helt klar i maj när jag åker hem, men helst. Sen är ju problemet om jag måste opponera, för frågan är hur det ska hinnas med innan vårterminen är slut. men jag har frågat min handledare om man verkligen måste försvara sin uppsats trots att den bara är 7,5 poäng. Jag hoppas, hoppas INTE det. För i så fall är det bara till att skriva, skriva, skriva tills min handledare är nöjd och sen - schwupp - så kan jag ta ut mikn lärarexamen. Jag blir alldeles varm inom mig när jag tänker FÄRDIG LÄRARE! Det som jag har kämpat för i snart fem år. Snart, snart, snart!

Nu blir det lite läsning i min tyska krimi sen mat. Jag måste ladda mentalt inför morgondagen. Ni vet, söndagar är ju mina tuffaste dagar - tidig uppstigning, morgonrutiner och sen underhålla båda barnen mest hela dagen.

Kramar från ett soligt Bayern,
Joolz

Smörknivar och osthyvlar..

Innan jag skulle aka till Tyskland fragade jag Ulla, min gamla kursare fran tyskan, som är född och uppvuxen i Tyskland, vad jag skulle ta med mig för presenter till familjen. Hon föreslog lingon pa "korv", torkat renkött, stort runt knäckebröd och sa föreslog hon att jag kunde introducera smörknivar i familjen. Da insag jag att smörknivar inte alls är nagot universiellt, utan ett svenskt fenomen. Eller kanske finns det i fler länder, men i Tyskland känner man i alla fall inte till detta koncept. Sagt och gjort, jag köpte med mig tva stycken smörknivar i trä, som det star "Sweden" pa och en älg. Jag fick förklara hur det funkar i Sverige, och de var mycket fascinerade. Särskilt pappan gillar detta verktyg! Här i Tyskland gör man sa att när man dukar sa far  varje person en vanlig matkniv, och sa tar alla smör med sin egen kniv. Tänk, en san liten sak, men det är det som gör kulturskillnader roliga! =)

Jag är även rätt övertygad om att de inte heller att de vet vad en osthyvel är. Jag tror att jag ska be Mattias köpa med sig en hit som present när han kommer. Men jag vet inte riktigt om man kan köpa hela  ostar här sa som vi gör där hemma.. Här köper man en bit ost, sen skär man den med kniv eller en "ostskärare" som jag kallar den, och sa har man den TILL brödet, inte PA brödet. Mycket märkligt, men det funkar det med faktiskt. Ost är ju gott i alla former =)

Det var lite om matkulturen det. Brödet har jag ju redan berättat om och annars är det väl inte sa manga konstigheter. Eller det finns säkert en hel massa märkliga livsmedel här, och fler lär jag säkert komma att fa upptäcka längs med resans gang. I gar lagade jag en delicious vegetarisk lasagne till middag, som jag aldrig skulle kunnat laga där hemma, för DA hade det blivit gnäll fran min kära Mattias. Det var nämligen bade broccoli och spenat i den. Men den blev mycket god och i kväll äter jag resterna av den medan de andra äter köttfärssas. Det stör mig att det inte finns quorn här, det hade varit sa mycket enklare da. Men vem har sagt att livet ska vara enkelt?!

Trevlig helg!

Joolz

Stora grejer pa gang!

I dag hade jag egentligen tänkt att skriva ett inlägg om vädret här, vad jag har gjort i dag och vad jag hittade pa i gar pa min ledig dag, men efter ett telefonsamtal som jag nyss hade med min far sa maste detta inlägg fa handla om nagot helt annat. Pappa och jag pratade pa om väder och vind, om hur vi mar och vad som är pa gang. Och sa började vi prata om bebisar som just kommit till världen, Emelie och Johnnys lilla Liam och Frida och Daniels lilla Casper, och DA rakar pappa komma pa att det finns en VÄLDIGT het nyhet i var familj. Pappa är ju som han är, sa han drar ju pa det hela, men till slut sa säger han: DU. Va? Nej, jag är inte gravid! DU ska bli moster igen! Wheeeey! Samantha ska äntligen, vid 9 ars alder fa ett litet syskon. Oplanerat, ja, men ändock har de bestämt sig för att behalla det lilla livet. Sa i slutet av juli/början av augusti kommer det en ny liten Kylbergare till familjen. Vid det laget heter jag ju dock inte Kylberg längre, men ända..

Jag maste säga att jag hade anat detta lite, men jag blev ända pa nagot vis aningen chockad. Anledningen till att jag hade mina misstankar är följande: Pa annandagen firade pappa och alla hans barn och barnbarn jul tillsammans hemma pa Älvshultsgatan. Da träffade jag för första gangen Robins nya sambo, Peter. Peter är strax över 50 ar. Efter ett par öl och nagon likör rakade vi komma in pa ämnet studier, och da hade jag precis klarat C-översättningen, som Herr Rossenbeck tidigare hade underkänt tva ganger. Sa jag pladdrade pa och spydde lite galla över honom och i ett ogenomtänkt ögonblick sa jag följande: "Vet ni att han är 67 ar och har en son pa 10, det är ju för fan ÄCKLIGT!" Da noterade jag hur Peter och Robin tittade lite märkligt pa varandra. Da drabbades jag av lite smatt panik och tänkte: om Robin och Peter far ett barn tillsammans nu sa kommer Peter ocksa att vara över 60 ar när den ungen är 10, GAH! Robin har dessutom tidigare sagt att hon gärna vill ha fler barn. Och ja, just det, när jag yttrade dessa ord var Robin redan gravid.. Naja, i bland gör man bort sig. Jag far bjuda pa det. Jag slätar över lite med att jag egentligen inte tycker att det är nagot större fel med att man skaffar barn pa äldre dar, utan mest tycker jag bara illa om Herr Rossenbeck..

Nu hoppas jag verkligen att det kommer att ga bra för Robin och Peter. Det maste vara aningen konstigt att fa bebis igen när man redan har vuxna barn.. Men som sagt, det är deras beslut och jag är glad för deras skull. Det är ju bara SA roligt med bebisar, och vid det laget hoppas jag ju pa att flyttlasset gar mot Smaland för min och Mattias del. Nu har vi ju ännu en anledning att flytta upp. Och kanske är det dags att börja tänka pa kusiner till Samantha och hennes syskon..?

Kärlek,
Joolz

Dumma blogg!

I gar kväll skrev jag ett jättelangt inlägg om hur de senaste dagarna här har varit, men tydligen ville inte min lilla blogg fatta att inlägget skulle publiceras.. So here we go again..

I gar hade jag varit här i Nürnberg i precis en vecka. Det känns väldigt skönt att ha gjort allting "en gang". Nu vet jag lite mer vad jag kan förvänta mig av en vanlig vecka här. Allting känns helt okej, men fortfarande känns det aningen märkligt att "bo" här och riktigt som hemma känner jag mig inte. Jag är dock väldigt glad över att jag har kommit till en sa bra familj! Allting är i sin ordning, jag gör precis bara det som vi kommit överrens om i förväg. Mamman tvättar ju t.o.m med mina kläder och varannan vecka kommer det en städerska och städar hela huset, sa sana saker behöver jag inte alls bekymra mig om! Fast jag tycker ända att det är lite svart att skilja pa "jobba" och "vara ledig". Jag bor ju här och är att leka med barnen alltid "jobba" eller gör jag även det pa min lediga tid? Det känns nämligen som om jag har väldigt lite tid för mig själv, det blir ett par timmar pa förmiddagen, men resten av dagen känns det som om jag är upptagen. Och det badar ju inte sa gott för min uppsats, som MASTE bli klar (eller iaf nästan) under varen. Men jag antar att jag maste plocka fram självdisciplinen och säga till mig själv att jag sitter med den tva timmar varje dag och även ta lite av mina lediga dagar till att skriva den. Men det tar emot, det maste jag erkänna..

I lördags var jag äntligen inne i city! Busshallplatsen ligger bara fem minuters promenad fran huset, sa det är perfekt! Det tar ca 20 minuter att aka in till stan, vilket jag tycker är helt ok. Nürnberg är en stor stad, sa egentligen var det ju rena vansinnet att jag akte in själv; jag som varken har lokalsinne eller kan läsa karta ;-) Men jag höll mig mest pa gagatorna, sa det gick bra, jag hittade hem igen =)

I lördags kväll var jag med familjen inne i stan och kollade pa ett megastort fyrverkeri. Nürnberg firade att det för 60:e gangen hölls leksaksmässa i staden. Fyrverkeriet var storslaget och väl värt besöket.

Söndagarna kommer definitivt att bli mina jobbigaste dagar, eftersom bada barnen är hemma hela dagen. Dessutom vill föräldrarna ha sovmorgon en dag pa helgen, sa pa söndagen far jag ga upp tidigt och ta hand om morgonrutinerna. Sen blir det lek, lek, lek hela dagen. C gillar inte att leka själv, sa hon har gjort mig till sin privata lektant. Visst är det mysigt att leka med dockor en stund, rita lite och kanske spela nagot spel, men det blir ganska tröttsamt efter ett tag.. Men det är riktigt svart att säga nej till en fyraaring full av energi. Naja, det är ju bara söndag en gang i veckan, sa det far ga.

I gar var det en typiskt "vanlig" mandag. Jag passade lillan medan mamman lämnade C pa dagis och handlade. Sen var jag ledig i ett par timmar, pratade med mamma i telefon innan det var dags för lunch och sen promenad med lillan. Sen akte vi till ett stort köpcentrum och handlade, sen var det dags att hämta C pa dagis. Sen hem, leka lite, äta och sa läggdags. Läggningen gick mycket bättre i gar, men jag tror att C har sina dagar da hon bestämmer sig för att skrika och gapa, sa jag ropar inte hej än.. Men klart positivt att det gick sa smidigt i gar =)

Pa tisdagar har jag sovmorgon, eftersom mamman är i väg pa aktivitet med lillan efter att hon lämnat C pa dagis. I kväll star det gympa (för barnen) pa schemat och sen är jag ledig i morgon =)

Kärlek,
Joolz


Min tyska mage..

Här i Tyskland äter man inte riktigt samma saker som hemma i Sverige. Tur att jag (förutom kött) är allätare! Ljust bröd, vad är det?! Mörkt bröd med en massa frön och kärnor ska det vara. Osötat och grovt och med en massa fibrer. Sa som nyttigt bröd ska vara, bara det att här är det inte "hälsokost" utan helt vanligt bröd. Här äter man heller inte lagad lunch, utan det är bröd som gäller. Osthyvel, vad är det? Men det var väl en norsk uppfinning om jag inte minns fel.. Pa morgonen är det honung, marmelad eller nutella som gäller som palägg, pa dagen och kvällen ost eller korv. Fast mamman i min familj tycker att hon behöver ga ner lite i vikt (fast hon är supersmal) sa nu äter vi bara frukt och yoghurt med nötter och frön till lunch. Eller jag far sa klart äta vad jag vill, men frukt och yoghurt är ju bade gott och nyttigt! Sen tar vi oftast igen det pa eftermiddagarna, eftersom vi täffar nagon väninna till mamman nästan varje dag, och da blir det fika.

Min mage är nog inte riktigt van vid alla dessa nymodigheter. Jag at ju en ganska fiberrik kost även hemma i Sverige, men här blir det nog ännu mer extremt med allt grovt bröd, all frukt och alla nötter och frön. Men den ska väl vänja sig hoppas jag, min mage..

I gar gick läggningen av C lite bättre, tack och lov! Visst, lite gnäll och bus blev det, men jag klarade i alla fall ut det själv. Sen är det ju supermysigt att läsa sagor, sjunga och leka med de sma gossedjuren. Jag tycker saaaa mycket om barnen! Jag tycker även om föräldrarna, men i bland känns det bara som om jag inte har sa mycket att prata med dem om.. Men a andra sidan sa har jag ju bara varit här i fem dagar ännu, sa den dagen kommer väl när det börjar kännas lite mer bekvämt, när vi känner varandra lite bättre

I dag skiner solen, sa snart blir det nog en promenad med lillflickan =)

Joolz

Min lediga dag

Okej, det här inlägget skulle jag ha publicerat i gar, men sa fick jag lite brattom ner till Desperate Housewives och sen lite senare när jag skulle fortsätta skriva sa ville inte Internet samarbeta. Sa här följer lite om gardagen:

Onsdag är min lediga dag i veckan. Sen är jag även ledig pa lördagar. Jag hade egentligen tänkt aka in till city en sväng, men eftersom mamman i min familj hade stämt träff med en väninna, som ocksa har en ny au pair, ville jag gärna följa med dit. Men först akte vi ut och shoppade skor till mamman, i Bayerns största skoaffär. Det var 50%, men fortfarande alldeles för dyrt för att jag skulle ha rad med nagot. Tror inte riktigt att mamman fattar det. Men kan man köpa ett skärp för sjuttio Euro och ett par nya stövlar för över hundra Euro sa lever man kanske inte riktigt i samma värld som jag.. Jag tänkte ta mig en tur till HoM pa lördag och se om de har nagra myskläder och kanske kolla pa varskor med, billiga sadana.

Sen bar det alltsa av till mammans väninna och där blev det fika. Elri, väninnans au pair, är fran Sydafrika och är bara arton ar, fast jag tyckte hon verkade äldre. Hon var jättetrevlig, och hon är ocksa ledig pa onsdagar, sa nästa vecka ska vi aka in till stan och hitta pa nagot. Tydligen var hon väldigt ledsen de första veckorna och grät och lämgtade hem, men nu verkade det ga lite bättre. Tror hon uppskattade att jag fragade om vi skulle hitta pa nagot, för hon verkar verkligen inte vilja vara ensam. Men hon var jättetrevlig, och i och med att jag är här sa kort tid sa kommer jag ju inte att hinna lära känna sa mycket folk, men nagon är det ju kul att ha och hitta pa saker tillsammans med, om sa bara för att aka in till stan och shoppa eller ga pa bio.

Efter fikat bar det hemat för att fixa mat och sen läggdags. Men eftersom det  var min lediga dag sa var det inte jag som var ansvarig för läggningen, vilket var väldigt sönt. Jobbigt bara när jag insag hur smidigt och lätt mamman far C i säng. Hoppas att det gar nagot bättre i kväll än i tisdags..

I övrigt sa känns det helt ok. Barnen är ju jättesöta, det är som sagt bara vid läggdags som det är jobbigt. Mamman är närvarande nästan hela tiden, sa det är ju skönt.

Aterkommer kanske i kväll med en kort uppdatering om vad torsdagen hade att erbjuda =)

Joolz

Nürnberg

Hej hopp alla vänner! Nu har jag kommit fram till mitt nya "hem". I gar var det mycket nya intryck att ta in och jag var totalt utmattad framat halv atta pa kvallen, sa da drog jag mig tillbaka. Tyvärr var det da nagot konstigt med internet, sa jag kunde inget skriva da..

I gar morse började äventyret. Mattias och jag hade sällskap in till Malmö C, där vi sedan skiljdes at. Han gick till en vanlig dag pa jobbet, jag akte i väg för att inte veta vad som väntade. Pa Kastrup känner jag mig ju rätt hemma vid det här laget, sa det kändes ju skönt. Tanten i baggage dropen var dock mindre trevlig: "du har för mycket bagage med dig. Man far bara ha 20 kilo, du har atta kilo för mycket". Jaha, och vad ska jag göra at det, here I am med mina väskor liksom. Man FAR ju ha med sig mer packning, men man far betala för det. Tanten fortsatte: "Har du handbagage med dig?" Ja, klart jag har det liksom. "Ställ den här pa vagen." Okej, jag gjorde som hon sa. "Du har för tungt handbagage, det väger 10 kilo, det far bara väga 8." Men guuuuuuuud tänkte jag! "Du far plocka ur lite ur ditt handbagage och lägga i ditt incheckade bagage." Jahopp, sagt och gjort, sa fick det bli. Trots att tanten var sur och purken sa debiterade hon mig bara för fem av mina 10 överskottskilon, vilket jag var mycket tacksam för med tanke pa att det kostar drygt 100 SEK per extra kilo..

Naväl, bagaget blev incheckat, jag klarade säkerhetskontrollen utan besvär och sen bar det av. I världens minsta lilla mini-plan! Jag är väldigt glad över att vädret var bra, annars hade det nog kunnat vara lite läskigt.. Resan tog inte mer än 1 timme och 15 minuter och Nürnbergs flygplats är inte speciellt stor. När jag hade varit pa toa snurrade mina väskor redan pa bandet, sa det var bara att fortsätta. Utanför väntade mamman och den lilla flickan i familjen. Den stora flickan är pa Kindergarten om dagarna. Mamman var hur trevlig som helst och pratade en massa. Jag kände mig fortfarande väldigt nervös och var lite torr i munnen, men det tog sig ganska snabbt. Vi akte direkt hem till huset, och jag säger bara det, sicket hus! Det är stort, luftligt, ljust, med en massa stora fönster. Alla sovrum ligger pa övervaningen och mitt är ca 25 kvadratmeter stort med dubbelsang, platt-TV, stereo, laptop med internet och telefon som jag far ringa till det fasta nätet i Sverige med hur mycket jag vill =) Jag delar badrum med barnen, mamman och pappan har ett eget badrum i anslutning till deras sovrum. Pa nedervaningen är det kök och vardagsrum med stor lekhörna för barnen. Nere i källaren finns det tvättstuga och relax-avdelning med bastu och ytterligare dusch.


I gar var det mycket nya intryck att ta till sig och vi fixade med lite smatt och gott, jag packade upp och mamman ordnade med min dator, sa att internet funkar. Sen var det bara till att försöka börja lära känna lillflickan, som är 1,5 ar gammal. Meningen är ju att jag ska vara hemma med henne ibland pa förmiddagarna när mamman vill träna, gar till sjukgymnasten eller har annat att ordna med.


Framemot tre halv fyra-tiden i gar eftermiddag var det dags att hämta den stora flickan pa Kindergarten. Hon är 4 ar gammal och som 4-aringar är mest, gilar att leka, spela spel, mala och är jättesöt när det passar henne, men hon testar sa klart gränserna, sa det kommer nog att bli tufft vissa ganger..

När vi hade kommit hem fran Kindergarten fick vi besök av en väninna till mamman och hennes dotter som är jämngammal med den stora flickan. Det blev fika, snack och spel. Sen var det dags för middag och sängrutiner. Det är där jag kommer in i bilden. Eller  tanken är ju att jag ska hjälpa till att förbereda maten och sa, men i gar kväll tittade jag pa dvd tillsammans med flickorna medan mamman lagade mat. Naväl, kvällsrutinerna.. Den stora flickan, C, vill ju helst att mamma ska göra, men tanken är att jag ska se till att hon far pa sig pyjamas, tvättar sig och borstar tänderna. Jag känner att allting är sa nytt just nu och det är svart att veta hur de vill ha allt, sa jag haller mig lite i bakgrunden, gör sa mycket jag kan och kollar hur mamman gör. C ville inte lata mig borsta hennes tänder, men med lite hjälp fran mamman blev det i alla fall gjort till slut. Sen är det min uppgift att läsa tva sagor, sjunga en eller ett par sanger och leka lite med de sma gossedjuren. Mamman var med hela tiden i gar, läste en av sagorna osv. Men sen är nog tanken att jag ska göra det mesta själv där. Sen när det var dags att släcka lampan blev det lite skrik och gnäll, men till slut sa..

Efter det käkade mamman och jag middag i hop. Pappan har jag inte träffat ännu, han kom hem sent i gar, vilket han tydligen ofta gör, ofta efter lägggdags. Men i kväll skulle han visst komma hem till middagen, sa da far jag träffa även honom. Men det är mest mamman och flickorna jag kommer att träffa. Huu, jag är redan nervös inför helgen den 6-8 mars när mamman ska aka i väg med sina väninnor över helgen. Da ska jag och pappan vara hemma och ta hand om barnen. Men det ska väl ga det med, da känner jag ju bade barnen och pappan lite bättre.

Om jag ska fortsätta att berätta om alla detaljer sa kommer det här inlägget att bli superlangt, men summa summarum sa har jag det bra. Mina lediga dagar är onsdagar och lördagar, men om jag far besök eller sa kan det ändras till helgen. Sa i morgon blir det till att aka in till Nürnberg city och kolla lite, tar ca 25 minuter med buss härifran. Mamman är väldigt gullig och trevlig och jag känner att jag väldigt gärna vill göra ett gott intryck, göra bra ifran mig och vill att hon ska tycka om mig. Men det enda jag kan göra är ju att försöka vara mig själv och göra mitt bästa. Just nu sa här i början känner jag mig rätt sa klumpig och tafatt, men det blir väl bättre.

Spraket gar hyfsat, jag fattar nästan allt och pratar pa sa gott jag kan. Jag inser att det finns en hel del brister i min grammatik och även att mitt ordförrad sviktar. Men det är ju därför jag är här, för att förbättra mig! När det gäller mamman sa kan hon ju ofta hjälpa mig och fylla i och sa, det är värre med C. Men det kommer, antar jag.

Ska försöka att uppdatera min blogg mer eller mindre varje dag sa ni kan följa med mig i mitt äventyr här =)

Kärlek,
Joolz


Mina nerver är i gungning..

Det känns som om den här Tysklandsresan har varit inplanerad väldigt länge. Jag kände redan när jag läste B-kursen i tyska hösten 2007 att jag skulle vara tvungen att förbättra min tyska på något vis - och vad vore då bättre än en längre vistelse i ett tysktalande land?! Just det. Då började planer smidas och ganska snabbt kom jag fram till att det smidigaste sättet att ta sig utomlands vore att arbeta som au pair en tid. Jag anmälde mig på aupairworld.net och flera familjer hörde av sig och var intresserade. Men den ena familjen efter den andra tackade nej av olika anledningar, tills den dagen jag fick kontakt med familjen Reindl. Vi mailade fram och tillbaka några gånger men det stod klart ganska snabbt att de ville ha mig och att jag ville ha dem.

Så, sagt och gjort, i somras skrevs ett kontrakt och i morgon är den stora dagen här, jag ska fara till Nürnberg och äntligen få träffa familjen. Fram tills i dag har jag tyckt att det skulle bli jätteskoj att komma i väg på ett äventyr och allt det där men nu.. Nu sitter jag här med ont i magen och jag är SÅ nervös! Tänkomtänkomtänkomtänkom!? Tänk om de ser saker helt annorlunda mot vad jag gör? Tänk om de vill dra med mig ut på en massa saker och jag vill ha privacy? Tänk om ungarna inte tycker om mig? Tänk personkemin mellan mamman (som är hemmafru) och mig inte stämmer överrens?! Det finns så många frågor och så mycket att oroa sig för. Men i morgon förväntar de sig att jag anländer i Nürnberg kl. 11.40, och så står de där på flygplatsen och väntar på mig. Gaaaaaah!

Jag vet att jag inte borde, men jag oroar mig för språket. Att jag inte ska kunna uttrycka mig så att de förstår eller att de har konstig dialekt så att jag måste säga "va?" tusen gånger innan jag fattar vad de säger.. Nej, usch, nu måste jag rycka upp mig! Jag ska ut på äventyr, bo i en tysk familj och få vara med om någonting som de flesta jag känner inte har upplevt. Jag ska bli en hejjare på att prata tyska och jag ska skriva färdigt min uppsats så att jag kan ta ut min lärarexamen. Förhoppningsvis dyker drömjobbet upp under våren också. Eller drömjobbet har jag redan hittat och ansökt om, frågan är bara om de vill ha mig.. Sen har jag ju ett bröllop att se fram emot. Detta kommer att bli bra, det kommer att bli bra, det kommer att bli bra..

Joolz