Caffe Latte

Mmmm, Caffe Latte är verkligen min nya grej! Det är så GOTT! Hur kan de få den så himla god på caféerna?! Nu när jag har fått en café crema att skumma mjölken med så blir det nog en och annan caffe latte här hemma med! Jag skulle vilja lära känna en barista, så att han/hon kunde avslöja hemligheten med hur de får den så god! Annie och jag gick och tog varsin latte take away idag, och den var såååå gudomligt god! Och, ja, lite coolt är det väl också? Känns väldigt amerikaniserat att gå in på ett café och ta en takeaway i en pappmugg med plastlock på.. Men gott ere!

Så var tentan i realia avklarad! Det kändes riktigt bra, och pennan riktigt glödde under de knappt två timmarna som det tog för mig att skriva den. Nu är det bara att vänta och hoppas, och jag vet att jag har gjort mitt bästa och jag tänker vara nöjd med det!

Jag hämtade ut min grammatik-tenta idag också. Jag FATTAR inte att jag inte kan få kläm på det där med adjektivböjnigen! Jag tyckte att jag pluggade på det JÄTTEmycket, och det var det jag fick sämst på på tentan, endast 10 av 17.. All in all blev det ju ändå VG, så om jag bara pluggar på adjektivböjningen lite mer så har jag nog en god grund att stå på.

Ikväll blir det middag, förfest och sedan utgång på Blekingska Nationen! Jag sitter just och undrar var Annie blev av, men hon hör väl av sig snart. Annie har fått mig att bli värsta fest-prissen! Hoppas att det är bra musik på Blekingska ikväll, då kan det bli en höjdare! Det är ett riktigt smart drag att jobba kväll på lördagen, för då kan man ju gå ut och ha kul på fredagen och ändå vara fräsch tills det är dags att börja jobba på lördagseftermiddagen! Gött att det är så fint väder med, då vill Göran säkert sitta ute i trädgården hela dagen i morgon! =)

Nej, nu får jag nog ta och smaka på Martinin eller nåt, här blir man ju alldeles torr i strupen när gästerna dröjer så!

Puzz!

/Joolz

Numera 22 år ung.

Jahopp, så hade det gått nästan två veckor sen jag skrev sist. Jag börjar bli riktigt dålig på att uppdatera min blogg. Igen. Jag som tyckte att jag hade blivit lite bättre på det.. *suck* Här kommer i alla fall en liten uppdatering om vad som har hänt i mitt liv den senaste tiden:

Först kanske jag ska ta och kommunicera lite med min bror igen. Det är så härligt med dina tre kilometer långa kommentarer som tar sisådär sjutton timmar att läsa och ännu längre tid tar det att förstå vad du egentligen menar, för att inte tala om hur lång tid det tar innan man har skrattat färdigt! Nåväl. Jag tycker faktiskt ändå lite synd om dig när HV71 spöade Brynäs. Du BRYR dig ju t.o.m om hockey. Själv tycker jag att ishockey är ungefär lika intressant som... säg, fågelskådning! (eller korsordslösning, bläää *blink blink Annie*) I riktigt roliga sporter tycker jag att man ska ha bollar och racketar! Det var illa att du mådde så dåligt efter Brynäs förlust, stackars lilla dig. Men jag har tänkt på en sak. Varför hejar du egentligen på Brynäs? Fick du bara för dig det en dag eller varför, egentligen?
Sen var det ju det här med fördrink. Att ta en fördrink är lite mer sofistikerat än att försupa. Försupa är kanske ändå det vi borde ha gjort , vårt sällskap var betydligt mer nyktert än alla andra på sittningen..
Just det, rubriken! Es ist Unser in die Luft. Det roliga här är ju att "unser" betyder vår, som i våran, alltså ett possesivt pronomen. Vår, som i årstiden heter ju "Frühling" på tyska. Det där med att bald kommt die Löwen und die Bären blev ju inget roligt med dig, eftersom att du har läst så mycket tyska att du vet att Löwe betyder lejon och att Bär betyder björn. Om man i stället tänker sig att man tror att Löwe betyder löv och Bär betyder bär, så blir ju det hela lite roligare.. Nåja, roligt skämt ändå väl?! =)
Musik, musik, musik! Tack, tack, tack för skivorna! De är ju jättebra. Fast de är nog ändå inte de bästa jag har fått av dig. Jag gillar särskilt Stora Rövardansen och The Mission! Men jag får lyssna in mig lite mer på dem tror jag! Blir det några nya skivor redan i påsk, mån tro?
Hoppas att du har det skönt uppe i fjällen nu med grabbarna. När du kommer hem förväntar jag mig en lång kommentar här i min blogg som förutom kommentarer till mitt inlägg också innehåller en recension av fjällen, såsom hur ölen, backarna, brudarna och After Skin var.

Sist jag skrev här i min blogg så var det dagen innan grammatik-tentan. Ni kanske undrar hur det gick? Då kan jag säga som så här: det gick MYCKET bra! Shit vad snabba de är med rättningarna i Lund. Redan i torsdags kunde jag konstatera att jag fick VG! Det bådar verkligen gott inför framtiden. För om ni inte redan förstod det så blir det svårare och svårare med tysk grammatik.. Nu på fredag är det dags för nästa tenta, nämligen i Realia. Ni kanske undrar varför jag sitter här och plitar blogg i stället för att plugga? Jo, det är så vi studenter fungerar. Vi gör allt UTOM att plugga när vi egentligen borde skippa allt annat och ENDAST plugga. Det är något psykologiskt med det där. Det är aldrig så rent och städat och nydiskat hemma hos en student som precis innan en tenta. Nåja, här är det inte så välstädat dock, då är det till och med roligare att plugga än att städa.. Så, som sagt, på fredag är det dags för Realia-tenta. Det är då vi ska kunna allt om Tyskland och dess styre och histora, och dessutom en del om Österrike och Schweiz. Asså herregud, vad är Schweiz för nåt land egentligen? Anna-Lena, jag vet att Schweiz ligger dig väldigt varmt om hjärtat, men maken till konstigt land får man ju leta efter! Landet har 7 miljoner invånare och är indelat i 26 Kantone ("delstater"). 26! I Tyskland finns det 16 Bundesländer, och där bor det betydligt fler människor. Inte nog med att Schweiz är indelat i 26 Einzelstaaten, man talar även fyra olika språk, så alla offentliga dokument måste översättas, och folket i landet förstår inte ens varandra.. Jag säger då det.. Till råga på detta så är landet så konstigt att här får minsan inte det största partiet bilda regering, utan det gör de fyra största partierna tillsammans. Någon statsminister/Bundeskansler har man inte, utan alla i regeringen får vara ordförande ett år var. Schweiz representerar en verklig demokrati, tycker de väl själva. Här sysslar man nämligen med direkt demokrati, med cirka fyra stycken folkomröstningar per år. Men det värsta med Schweiz är ändå att de kallar sin riksdag för Nationalrat och inte för Bundestag som de gör i Tyskland. Och det som kallas Bundesrat i Tyskland kallas Ständerat i Schweiz. Varför inte bara kalla det samma sak, liksom? Det hade varit lättare för mig att plugga in allting då.. *suck* Men wish me good luck inför tentan på fredag. Allt ska skrivas på tyska dessutom. Jag kommer att fira när den är över, om jag får reda på att jag har klarat den!

Förra veckan tillbringade jag onsdag-söndag hemma i Nässjö. Jag hade det mycket lugnt och skönt! Jag hann umgås ordentligt med hela familjen! På onsdagen blev jag firad av pappa och Ulla med god mat och vin, på torsdagen blev det mys med mamma och Micke, på fredagen blev det slappekväll nere hos mamma och Micke och på lördagen firades jag av mamma, Micke, mormor, morfar och Henrik. På fredagen hann jag med att träffa Johanna en sväng och följa med henne ut till stallet och rida. Det var MYCKET trevligt. Förbannade allergi. Någon enstaka gång är det faktiskt värt det. Men jag blev lite nuvig efter ridturen. Så länge jag inte riskerar mitt liv så kommer jag att fortsätta att följa med Johanna till stallet då och då. Cloe (hästen) var så himla snäll och jag red alldeles själv, Johanna höll inte ens i henne! =) Mitt mål med nästa lektion är att på egen hand få Cloe att trava med mig. Riktigt skoj var det minsann! Men jag kan försäkra er alla om att Nässjö står kvar där ni lämnade det, inte så mycket nytt där, inte.. Men hela vitsen med min Nässjö-vistelse var ju att gå till Norråsagården och presentera mig och få mitt schema. De som jobbar där var väldigt trevliga, så jag hoppas att det kommer att gå bra att jobba där i sommar! Jag litar på Annie som säger att det är skitkul att jobba inom vården! =) Nu har jag fått mitt schema med! Det blir 100% de första fyra veckorna och 82% de sista fyra veckorna. Det passar ju bra! Jag ska försöka att jobba ett par helger här nere i Skåne också, så att jag kan fortsätta att vara hos Göran varannan helg sen till hösten igen. Jag börjar inte jobba förrän efter midsommar, så jag får lite ledigt innan, gött!

Min 22:a födelsedag kom och gick i måndags. Jag började födelsedagen med ett härligt jympapass på Gerdahallen. Annie hade små födelsedagspresenter med sig, och jag fick exakt vad jag hade önskat mig; bra bläckpennor och svarta strumpor! På kvällen kom det en hel hög med kompisar hit och åt tacos. Det var en väldigt intressant blandning av människor. Alla hade med sig någon "partner", men ingen av "paren" kände egentligen varandra sen innan. Jag tycker att det blev väldigt lyckat dock! När man har en person som Erik, som inte kan hålla munnen stängd en enda sekund, så behöver man inte vara rädd för pinsamma tystnader. Jag fick en massa fina presenter också! Bland annat en mjölk-skummare, så att jag numera kan göra mina egna kaffe latte. Jag fick även fina ljuslyktor, te, ett skönhetskit och ett bonsai-träd! Hur ska jag lyckas hålla det vid liv nu då? Det är jäkligt coolt iaf! Som grädde på moset fick jag lite amerikansk mjölkchoklad och Macaroni & cheese av Becci. Det blev en mycket lyckad kväll i goda vänners lag, med god mat och lagom mycket vin! =)

Nej, nu är det väl dags att återgå till realian. Jag ska försöka at uppdatera lite oftare fån och med nu!

Chop, chop, chop. (det är SJUKT, jag har blivit helt Annie-fierad! ;-)

/Joolz

Es ist Unser in die Luft. Bald kommt die Löwen und die Bären.

Mohaaaaahaaaa, alla som kan lite tyska förstår varför dagens titel på detta inlägg är så fruktansvärt roligt! Ja, ta tag i den du Henrik, det hade väl kunnat vara en trevlig nöt för dig att knäcka. Om det skulle du säkert kunna skriva en kommentar på ett par A4-sidor eller så.. Nåja, det känns i alla fall som att våren är på väg, och det tackar vi för! Jag har börjat använda tygskor och min nya, sjukt snygga, vårjacka! Jag VÄGRAR att ta på mig varmfodrade skor och vinterjackan igen, så om det skulle komma ett bakslag nu så tänker jag strunta i det, för i Julias värld är det VÅR! =)

 

I den här paragrafen följer kommentarer och svar till min kära broders senaste kommentar i min blogg. Ni som inte är intresserade av vår privata konversation får gärna lov att hoppa till nästa stycke. Ni kanske undrar varför vi inte bara ringer varandra och snackar? Nja, telefon är ju så invecklat, då måste ju båda vara hemma samtidigt och dessutom måste man ju öppna munnen, puh! Nej, i vår familj föredrar vi att skriva. Nåja, förutom mamma då, hon är ju en hejare på att ringa! =)

Jag vill börja med att säga: YES, YES, YES! Vi sjunger HV *lalala* HV 71! Vem utklassade Brynäs igår med 6-2 om inte HV71? En vinst till och de är i semi-final! Egentligen är jag ju inte så jätteintresserad av ishockey, men jag hejar ju ändå på HV 71 och när ditt lag förlorar mot mitt lag så är det ju skoj. Jag menar skadeglädje är ju den enda sanna glädjen, eller hur?

Och så var det det här med Melodifestivalen. Det är ju ganska uppseendeväckande att vi båda tycker att Marie Lindbergs låt var den allra bästa i hela festivalen, och att den låten är så sjukt bra att man måste lyssna på den cirka 20 gånger om dagen. Självklart har jag den redan, jag har vissa kontakter som ofta är inloggade på MSN, som jag tvingar att ladda hem grejer och sen skicka dem till mig, till skillnad från dig som alltid är offline! Men jag tycker ändå att The Arks låt var riktigt bra, och visst är det en skön schlager?!

Jag tror inte att du hade skrivit ett för långt inlägg. Jag har också fått skriva in koder i folks bloggar för att intyga att det inte är spam. Kanske beror det på språkinnehållet? Vad vet jag? Du, förresten, senaste nytt! Jag kommer hem till Nässjö över påsk, alltså hela påskveckan 2-10 april, alltså är jag hemma på din födelsedag, alltså, vad önskar du dig i födelsedagspresent?

 

Nej, usch nu får jag gå över till att skriva lite annat, inte bara konversera med min bror. Minns ni att jag för ett tag sen berättade att jag har en favvo-busschaufför? Nu har jag också en favvo-tågvärd! Han är liksom så trevlig och söt, han säger ?hejsan?, hejsan? eller ?goddagens? till en när han vill se biljetten, och han kostar på sig att ge en ett leende också! Det är minsann inte alla tågvärdar som gör det! Efter att man har fått ett leende och ett glatt ?hej? så blir jag liksom alldeles glad och får själv ett leende på läpparna!

 

Jag har fått ett nytt problem här i livet. Eller tja, det kanske redan har gått över, men ändå. Jag har haft svårt att sova den senaste veckan. Jag har inte kunnat somna om kvällarna, och sen har jag vaknat flera gånger varje natt. Vanligtvis brukar jag lägga mig, vänta 15 minuter, somna och sen vakna när klockan ringer. Att sova dåligt tillhör inte min vardag. Nu har det varit bättre igen i ett par nätter, så det kanske bara var tillfälligt, vad vet jag!? Men man kan ju undra vad det beror/berodde på? Nu borde jag väl egentligen sova bättre än någonsin?! Jag har kommit igång ordentligt med träningen och jag äter bra. Well, well, jag får väl hoppas att det löser sig av sig självt..

 

I morgon smäller det! Håll tummarna för mig i morgon mellan klockan 13 och 17. Då ska jag nämligen skriva mitt livs första tenta i tyska. Dessutom är det grammatik det handlar om. Jag har suttit här idag och gjort övningar, läst igenom alla gamla papper och anteckningar, men nu känner jag liksom att jag bara vill ha det gjort. Jag vill inte stressa upp mig mer inför den här tentan nu utan bara göra den, och klara den! Jag har faktiskt inte pluggat så himla frenetiskt inför den här tentan, men jag känner att jag har rätt så bra koll på det mesta och det viktigaste i alla fall. Problemet blir bara ibland att tillämpa alla de regler man har lärt sig. Och jag känner på mig att vår lärare har satt ihop en tenta med en massa ?kluringar? och undantag från reglerna.. Men det jag inte har lärt mig nu det känner jag inte att jag kommer att hinna lära mig tills i morgon ändå. Okej, jag ska ta och kolla igenom deklinations och genusreglerna en gång till och kanske kolla igenom fonetiken lite. Men annars är det bara att vänta på att klockan ska bli 13 och skriva som en galning! Efter tentan i morgon bär det hem till Annie, där det blir fördrink i hennes korridor, sedan sittning på nation. Var det Helsingkrona vi skulle till? Nåja, schlagerkväll skulle det i alla fall vara så det bådar ju gott för att moooooove one?s feet!

 

Vad ska jag mer säga? Jo, kanske att jag har bytt ?stil? lite? Eller åtminstone så har jag det enligt Annies mening, och det är ju kul att höra! Jag har blivit lite coolare, lite tuffare, lite snyggare helt enkelt. Lite mer färg, lite smalare jeans, tygskor.

 

Det var nog allt för idag! Ta hand om er: familj, vänner, älskare och annat löst folk som läser denna blogg!

 

/Joolz


Ikväll smäller det!

Ja, vem ska ta hem segern ikväll tro? Blir det favorittippade The Ark? Eller den andra favoriten Mums Mums Zelmerlöw? Eller ska en uppstickare som Marie Lindberg kunna vara med och fajtas om segern? Visst tycker jag väldigt mycket om The Arks låt, men jag tycker det är tråkigt när förhandsfavoriterna vinner.. Jag tycker helt klart att Maries "Trying to Recall" är den bästa låten, men det är ju igen schlager precis.. Jag börjar nästan gråta varenda gång jag lyssnar på den! Mest schlager i finalen tycker jag är Sanna Nielsens låt. Men den som lever får se vem som vinner. Jag ska bulla upp med godis och pop corn, och om Becci vill ska jag se till att hon får vara med om denna svenska tradition, schlager-finalen!

Igår gick jag upp klockan 05.00. Beccis plan skulle landa kl. 7.10 på Kastrup, och trogna vänner som vi är så åkte ju Alex och jag in till flygplatsen och mötte henne! Det blev ett kärt återseende! Det kändes så overkligt att träffas IRL igen! Vi har ju snackat en del på MSN sedan vi skiljdes åt i Woolwich, men att träffas på rikitgt igen var en helt underbar känsla! Det enda som är tråkigt är att vi saknar portugiserna, så klart.. Det blev en lång dag igår. Vi tog med Becci till Malmö Högskola, där hon skulle ha ett möte med den internationella koordinatorn. Där tog han hand om henne en stund, för de kunde inte komma intill på hennes boende förrän klockan 10. Så vi lämnade Becci till sitt öde där en stund. Jag och Alex gick hem till henne och åt frukost och tog en liten tupplur. Framåt klockan 11 gick vi bort till Celsiusgården, där Becci ska bo nu i två månader, och letade efter henne. Efter en stund kunde vi smita in genom ytterdörren, men sen var problemet att det var låst in till alla korridorer också. Men plötsligt, när vi var uppe på fjärde våningen, så stod hon bara där, Becci! Ett litet fint rum hade hon blivit tilldelad, men herregud, hon får betala 3000:- i månaden för de där få kvadratmetrarna! Efter ett par timmar behövde Becci en tupplur och Alex var tvungen att åka in till skolan, så jag åkte hem en sväng. På kvällen åkte jag in till Becci igen i Malmö och vi gick till Willys och handlade. Hon var förundrad över alla konstiga saker som vi har här. Hennes granne hade bjudit henne på nyponsoppa på eftermiddagen, vilket hon tyckte var jätteäckligt! ;-) Hon handlade lite, och tyckte det kände jättekonstigt att betala 50 "dollars" för lite bröd, mjölk och toalettpapper. "Why don't you just divide it by ten..?" Vad ska man säga? Jaaaa, den svenska kronan är rikitgt svag, men så är det bara.. Tyvärr så kunde inte Alex förgylla vår kväll med sitt sällskap, då hon hade blivit ännu sämre i sin förkylning..=( Becci och jag gick och köpte pizza och slötitade på TV resten av kvällen. Det var nog en lagom första dag för vår kära amerikanska. Idag ska jag visa henne Malmö City! Hon undrade vad för turistande man borde göra i Malmö..öhhhh? Jag vet ju ingenting om sånt.., men jag får väl som professionell guide ta reda på lite skojsiga saker hon kan hitta på!

Nu är det frukostdags!

/Joolz

Underskatta inte ditt eget värde!

Varje fredag delar Morgonpasset i P3 ut ett ledord inför den stundande helgen. I fredags lät ledordet som följer: Underskatta inte ditt eget värde. Och så rätt de har! Jag har tänkt på det där ledordet rätt så mycket nu i några dagar och insett, att det är väldigt lätt att underskatta just sitt eget värde. I en värld av Jantelagar så tänker man att "..inte ska väl jag.." och "..nej men det är säkert någon annan som kan göra det här bättre än vad jag kan.." Men man ska ju inte tänka så! Man ska ju komma ihåg att jag är jag och du är du. Ingen annan kan göra just precis det som jag kan, och ingen kan heller göra exakt det som du kan. Visst finns det tusentals människor där ute som är duktigare än vad jag är på matte och historia, men även på engelska och näringslära, som annars är mina specialintressen. Men det är just min kombination, som gör mig unik, som ger mig ett eget, personligt värde, som ingen annan kan ersätta. Kombinationen av min personlighet, mina värderingar, min bakgrund och mina kunskaper. Det är JAG. Och ingen annan. Så varför jämför man sig hela tiden med andra, när man i slutändan aldrig kommer att kunna bli/vara någon annan än sig själv? Varför tänker man att det finns tusentals människor här i värlen som är bättre än vad jag är på tyska, och varför fokuserar jag inte i stället på det jag faktiskt KAN? Det där ledordet tål att tänkas på: Underskatta inte ditt eget värde.

Annars då? Well, inte mycket nytt här. Dagarna de kommer, och de går. Jag läser texter och försöker förstå. Jag pluggar grammatik och försöker banka in reglerna och undantagen. Jag har fryst mitt Friskis-kort i Malmö och köpt ett halvårskort på Gerdahallen i Lund i stället, så nu har jag kommit igång med träningen lite smått igen. Jag försöker planera våren med resor och annat, men det är inte lätt då två små söta portugiser inte hör av sig och säger vad de vill. Jag har tenta nästa fredag, det blir den första i tyska. Jag hoppas verkligen att det går vägen! Nu är det stenhårt plugg som gäller!

Det har sagts förut, men det tål att sägas igen: jag är så sjuuuukt glad över alla mina fantastiska vänner! Jag blev härom dagen återigen påmind om att vänskap inte är något man kan ta för givet, det handlar om att ge och ta; ungefär lika mycket. Jag trodde att jag uppfattades som en vän som gav ganska mycket. Men jag kanske bara trodde att det var så. Kanske tog jag mer än jag gav? Jag fick mig i alla fall en tankeställare och insåg hur viktigt det är med riktiga vänner!

Ohhhh, I'm soooooo excited!!! Becci anländer på fredag och jag tänker gå upp klockan halv sex på morgonen bara för att åka och möta henne på Kastrup! Det känns helt overkligt, att hon faktiskt kommer hit! Vi har så mycket catching up to do, så mycket att prata om, både gammalt och nytt, och så mycket att planera! Jag är helt inställd på att saker och ting inte kommer att kännas som/bli som det var i London, men oh så fantastiskt att få träffa Becci igen!

Nu mat och dryck för att förhoppningsvis bota huvudvärken!!

/Joolz

Här följer en komplett uppdatering av den gågna helgen!

Onsdagen den 21 februari:

Helgen som gick var mycket spännande. Den började med att nästan sluta innan den ens börjat. Helgens spektakel började redan i onsdags kväll, då bussarna slutade gå p.g.a snöstormen, och jag blev kvar på jobbet i Bjärred över natten. Sov ganska kasst där på Görans soffa, men det fick ju gå för en natt.


Torsdagen den 22 februari:

Korkad som jag är så trodde jag ju att bussarna skulle gå som vanligt på torsdagsmorgonen, och min plan var att ta en buss kl. 07.26 och vara hemma i Arlöv till cirka kl. 8, då skulle jag hinna hem och duscha och äta frukost innan föreläsningen som skulle vara mellan 11.15 och 13. Det var vad jag trodde det. Men det kunde jag ju glömma. Det gick nämligen inga bussar på torsdagsmorgonen. Det blev till att traska tillbaka hem till Göran och följa utvecklingen på radion och via skanetrafiken.se. På skånetrafikens hemsida stod det då att bussarna skulle börja gå efter klockan 9. Så efter det traskade jag återigen mot Bjärred centrum för att hitta mig en buss..

 

Efter många om och men kom det en buss. Som gick in till Lund. Min tanke blev ju då att jaaaaa, jag tar mig in till Lund, för därifrån måste det ju sedan gå en buss till Arlöv, jag menar bussarna mellan Lund och Malmö borde de ju prioritera allra först! Men ack så fel jag hade.. Eller nja, bussarna mellan Lund och Malmö hade ju börjat gå lite smått, bara det att det var den som gick via motorvägen, och den stannar ju inte i Arlöv! Jag stod ett tag och väntade på busshållplatsen, tillsammans med ett annat gäng resenärer. Tror ni att det kom någon buss? Nähäj, nej. Någon sa något om att det skulle börja gå bussar efter kl. 12. Jag hade hört att tågen också skulle börja gå efter 12, så jag traskade upp mot stationen i stället. När jag började traska insåg jag att jag i princip inte längre kände mina fötter, de var iskalla! Uppe på stationen köpte jag i alla fall en kopp te och hoppades på att tågen snart skulle börja gå. Då kommer det trevliga beskedet att tågen inte kommer att börja gå förrän efter kl. 14! Jippi! Det kändes mer och mer som att jag aldrig skulle komma iväg på min efterlängtade Danmarksresa..


Jag gick ner till busshållplatsen igen i förhoppning om att det skulle komma en buss. Men det gjorde det inte. Då traskade jag återigen mot stationen, i färd med att ta en taxi hem till Arlöv, det började ju bli brådis nu! Men precis när jag kom till stationen i Lund så skulle det gå ett tåg! Jippi! Kvart över ett for tåget mot Arlöv.

 

Jag sprang hela vägen hem från stationen i Arlöv, humöret var minst sagt i botten. Jag hann hem och hest-packa min väska, fräsa lite åt min kära sambo och säga till Hanna på msn att jag äntligen hade kommit hem! Att hinna duscha och äta något kunde jag ju glömma, det var bara att rusa ner till stationen igen, hoppas på att det skulle gå ett tåg in till Malmö, och sedan hoppas på att det skulle gå ett tåg över bron mot Köpenhamn också. Och tro det eller ej, men det gjorde det! Wihooo!

 

 Väl i Köpenhamn hittade jag perrongen varifrån jag skulle ta tåget till Århus. Runt kl. 20.30, ca 45 minuter försenad, anlände jag till stationen i Århus, och gissa vem som stod där på perrongen och tog emot mig med öppna armar!? Jojjomännsan, Hanna! Genom snö och slask och ”gratis” buss tog vi oss hem till henne. Jag var mycket imponerad av hennes boende! Jag fick te och smörgås och kände att humöret började komma tillbaka igen! Det blev hyfsat tidig sänggång, eftersom Hanna skulle upp till skolan dagen därpå.

 

Fredagen den 23:e februari:

Tänk så det kan bli! Hannas lärare var insnöad och hennes lektioner på fredagen blev helt inställda! Hihi, det passade ju oss jättebra! Vi gav oss iväg mot Nordens största Bazar, som finns i Århus. Det låg i Århus ”getto” (som man inte får säga egentligen), men var mycket trevligt! Där strosade vi runt en stund, köpte två ton frukt och grönsaker och Hanna inhandlade sin nya bästa vän: Sverker (the waterpipe). Något så banalt som en snöstorm hindrar inte två starka quinnor som mig och Hanna att genomföra våra planer! Glada i hågen efter förmiddagens shopping traskade vi mot busshållplatsen. Men var i all värden höll bussen hus? Den hade nog åkt hem eller nåt.. Till slut frös vi så mycket om fötterna att vi började traska hemåt i stället. När vi hade gått nästan två busshållplatser så såg vi bussen komma bakom oss, och vi (och ett gäng andra som också hade tröttnat och börjat gå i stället) sprang genom drivor och vallar för att komma med bussen. Och det gjorde vi! Väl hemma i Hannas lilla lya så värmde vi oss om fötterna, proppade våra blöta skor fulla med tidningspapper och åt en god varm soppa till lunch.

 

Lite senare begav vi oss till den så kallade ”Fredagsbaren”. Det är alltså en bar som är öppen på fredagar. Den ligger strategiskt belägen i en källarlokal på högskolan. Ölen kostade 16 DKR och var kall och god! Jag hälsade på några av Hannas vänner, sen spelade vi lite biljard (my God, Hanna och jag är ungefär lika usla på det båda två), tog en öl till och insåg att vi började bli lite onyktra. På två öl?! Ja, det var sannerligen dags att bege sig hemåt och få lite ordentlig mat i magen!

 

Hemma i Hannas kök svängde vi snabbt och lätt ihop en god wok med alla våra fräscha grönsaker från Bazaren, och vips så var vi mätta och glada igen! Kvällen tillbringades inne på Hannas rum, med invigning av Sverker. Fatta vad mysigt det var att sitta och röka vattenpipa, dricka rödvin och filosofera lite om livets alla stora gåtor.. Vi gick till sängs hyfsat tidigt för att orka med morgondagens shopping och fest!

 

Lördagen den 24:e februari.

Efter en stärkande frukost trotsade vi ösregnet och tog bussen in till Århus centrum. Där gav vi efter en kort stund upp idén på att promenera runt i de smala, kullerstensbelagda gränderna, utan kände att den stora shoppinggatan var lättare att ta sig fram på, det var inte lika slaskigt där. Det blev lite shopping på Systrerne Grene, New Yorker och HoM, sen lunch på en mackeria. Sen hemåt igen för en liten siesta inför kvällens maskeradfest! Well, det blev inte så mycket av siestan, eftersom det var så mycket vi var tvungna att göra innan förfesten skulle dra igång! Kläder och smycken skulle provas, kreativa frisyrer skulle skapas och mat skulle tillagas. Hanna och jag hade väl ingen direkt tanke på att vara utklädda, men för att göra någonting så lät vi oss i alla fall inspireras av det glada 80-talet, med plastiga smycken, hästsvans på sned och glitterspray. Behöver jag säga att vi var sjuuuuukt snygga?!

 

Söta Olaia, Hannas granne, bjöd med oss till en förfest, och innan det hann vi även med en för-för-fest! Vi blev ett gäng tjejer som målade naglarna, drack rödvin och rökte Sverker! Det var MYCKET trevligt! Sedan bar det av mot den så kallade förfesten, som hölls nere i en källare i en annan byggnad på samma område som Hanna bor på. På övervåningen fanns det en liten bar, där det var fest. Hanna och jag gled mycket diskret in (utan att betala något inträde) med vår rödvinsbox i högsta hugg och frågade om de hade några glas till oss. När de inte hade det så blev det i stället till att köpa varsin drink i baren (för 10 DKR styck!), svepa den, och sen fylla på våra muggar med vårat medhavda rödvin. Hanna och jag slank in på toan för att fylla på våra glas till bredden. Behöver jag tala om att det var mycket hysteriskt?! Till slut blev det i alla fall dags att gå till den riktiga festen, som hölls på skolan. Tuuuuur att Hanna bor bara 5 minuters promenad från Höhskolan! =)


Oj, oj, oj vad folk hade varit ambitiösa med att klä ut sig! Där fanns allt från transvestiter till ballerinor. Ett liveband var det som spelade också! De var riktigt bra och körde en massa gamla godingar! Det blev en hel del dans under kvällen! En öl blev det också, minsann! Runt halv två började jag bli trött och redo att gå hem. Vi bestämde oss för att stanna en halvtimma till, och sen dra oss hemåt.. Mmm, vad skönt det var att dala ner på luftmadrassen och sjunka in i drömmarnas värld efter en hektisk dag!

 

Söndag den 25:e februari:

Tur att man inte drack så mycket igår, det gjorde att man inte hade någon baksmälla idag, utan bara kände sig lite trött. Det var dags att packa väskan och göra sig redo för återfärden mot Sverige. Framåt lunchtid tog vi bussen in till stan och gick till en mysig restaurang och åt brunch i flera timmar. Efter det blev det en liten promenad, och sen var det dags för mig att ta tåget till Köpenhamn. Ett par hektiska, sköna, härliga dagar i underbart sällskap är hur jag skulle vilja sammanfatta den här helgen! Sen att söndagen slutade med att jag tappade min plånbok på Köpenhamn H behöver vi ju inte nämna, det var ju bara en så tråkig avslutning på en fantastisk helg..

 

Här kommer mina tankar och funderingar om Danmark efter min korta vistelse där:

  • I Danmark hoppar man på bussen där bak och går av där fram – tvärt om mot här hemma alltså.
  • Danmark är landet där man litar på folk. Man har en bar i skolans källare, anordnar en stor fest på skolan och på bussen kan man åka utan att betala (självklart blir det böter om det blir en kontroll, men några sådana verkar det inte vara så ofta)
  • Danska är ett konstigt språk. Men det värsta är ändå siffrorna. Hallå, liksom hur tappad bakom en vagn får man bli? Nu har jag i alla fall lärt mig att halfjers betyder 50!
  • Det är DYRT i Danmark! Priserna i livsmedelsbutiken ligger över de svenska priserna, i DKR!
  • Danskarna är faktiskt inte fula – speciellt inte killarna.
  • I Danmark heter mjölk med 1,5% fetthalt laetmelk, den med 0,5% fetthalt heter minimelk och den med 0,1% fetthalt heter skummjölk. Tänka sig!
  • Danmark är landet där man kallar lunch för frokost!

Tack och hej, leverpastej!

/Joolz