Våga vägra kött!

Jag vet att jag många gånger under årens lopp har sagt att jag ska bli vegetarian, men att det sen har runnit ut i sanden. Nu är jag där igen. Fast denna gång vete sjutton om det kommer att rinna ut i sanden. Folk vill alltid veta VARFÖR man väljer att bli vegetarian. Kan jag inte bara ställa motfrågan: varför äter du kött? Man behöver ju faktiskt inte äta kött, så varför gör så många människor det? Många påstår att det är natuuurligt för människan att äta kött, att hon har gjort det sedan urminnes tider. Visst, människan lärde sig att jaga för att kött var en energikälla för dem som de behövde. Men hur ofta åt de kött? Varje dag? Knappast. Varje vecka? Troligen inte. Utan då och då, när man lyckades få tag på något byte och antagligen bara under en viss årstid. Resten av alla dagar fick man klara sig på vegetabilier. Och inte undra på att stenåldersmänniskan behövde kött, så som de levde. Människan behöver inte kött längre. Vi har missbrukat det som förr var "naturligt" och gjort det till en industri, där man föder upp grisar på genmodifierat foder för att de ska växa så snabbt som möjligt för att de ska kunna bli till fläskkotletter för folk att lägga på sina tallrikar. Vi hugger ner regnskog för att nötkreatur ska beta på marken. Vi hugger ner ännu mer regnskog för att odla sojabönor som blir till foder till nötkreaturen. Om vi i stället hade använt grödorna till att föda människorna med hade vi sparat 90% av energin. Att regnskogen skövlas allt mer är ett ofantligt miljöhot; klimatet och hela vår existens är i farozonen. På grund av att efterfrågan av kött i världen ökar. För att männsikor tycker sig ha rätt att äta kött varje dag, kanske till och med flera gånger om dagen, året runt. Männsikor i fattiga länder odlar grödor som blir till djurfoder, samtidigt som de själva svälter. Vi fiskar ur haven och gör vissa arter till utrotningshotade. På grund av pengar. Pengar, pengar, pengar, det är vad allt handlar om. Jag kan inte riktigt förstå hur man kan tycka att det är så fel att sluta äta kött. Man kan få i sig precis alla näringsämnen man behöver med en väl balanserad, vegetarisk kost. Är man vegan blir det svårare, men faktum är att det går även då. Jag tycker att det finns en massa goda skäl till att sluta äta kött. Såväl etiska skäl, som miljöskäl och även av hälsoskäl. Varför är det så himla provocerande för en del att man kanske inte vill äta kött? Är det för att personen i fråga VET innerst inne att han/hon också borde dra ner på sin köttkonsumtion? Jag tycker att de allra flesta skulle kunna dra ner på sitt köttätande. Även om man inte är beredd att helt sluta att äta kött, så kanske man kan tänka sig att äta vegetariskt en eller ett par dagar i veckan? Man dör faktiskt inte av det. Jag lovar.

Ikväll har Annie varit här.  Vi grillade mozzarella-fyllda quornfiléer, drack lite vin och pratade om ditten och datten. Lite sorgligt att vi inte kommer att träffas på ett bra tag nu. =(

Vill ni hitta en massa goda vegetariska recept så gå in på www.vegetariskt.com.

Jag gick med i Greenpeace idag! =) Jag har varit givare tidigare, men så tyckte jag att det blev en hel del pengar på ett år.. Men idag pratade jag med en så trevlig värvare att jag inte kunde motstå frestelsen att bidra till en bättre värld.

Trevlig helg!

Joolz

Go Björklund!

"Jag skulle inte vilja bli opererad av en obehörg läkare, och inte heller är det rimligt att våra barn och ungdomar undervisas av lärare som inte har adekvat utbildning". Denna jämförelse brukar jag OFTA göra, men de flesta brukar inte tycka att det är samma sak. Men jag kan faktiskt tycka det. Visst, läkare räddar liv, bokstavligt talat, men en lärare påverkar också liv, det är då ett som är säkert. Så länge folk har den inställningen att vilken idiot som helst kan undervisa i skolan eller att det räcker med att endast ha si och så många högskolepoäng i ett ämne för att kunna undervisa i skolan så kommer lärarnas status att förbli låg. Vi är faktiskt akademiker, med mellan fyra ch fem års utbildning. Är det konstigt att det är ont om matte/no-lärare när man kan utbilda sig till civilingengör under nästan samma tid, men tjäna betydligt mer. Det är sjukt. Det är verkligen något som är fel på vårt samhälle. Alla dessa viktiga yrken, inom områden där kvinnor dominerar, där man jobbar med våra barn, ungdomar och äldre, inom vård, skola och omsorg, DIT finns det inga pengar. Men när det gäller andra saker verkar det kunna finnas hur mycket pengar som helst..
Ett flertal lärare och även lärarförbundets ordförande har intervjuats angående förslaget och alla verkar tycka att detta är ett mycket bra förslag. MEN de tycker även att staten måste pumpa in si och så många riksdaler för att kunna utbilda de lärare som i dagsläget jobbar fastän de är obehöriga. Jaha?! Men vi då, vi utbildade lärare som har satsat tid, energi och en massa pengar på vår utbildning, vad händer med oss? Ska vi behöva gå arbetslösa medan de som reda jobbar i skolan ska få gratis fortbildning så att de kan fortsätta att undervisa? Det känns ju inte så uppmuntrande precis, men visst, jag tycker också att endast behöriga lärare ska kunna få en fast tjänst inom skolan, men ge då jobben till oss som satsat vår tid och våra pengar på utbildningen!!!

Jag är en dålig bloggare. Riktigt usel faktiskt. Men nu är jag här igen. Kanske får ni ytterligare ett inlägg innan sommaren är över, om ni har tur ;-)

Mycket har hänt sen sist, så klart. Jag har varit på träningsläger i Knäbäckshusen utanför Kivik, till exempel. Och inte vilket träningsläger som helst, utan träning i litteratur! I dagarna två satt jag och tre av mina kursare och diskuterade och analyserade Goethes "Faust". Det var riktigt, riktigt nice och effektivt! Dessutom låg det ju hur fint som helst precis intill Stenshuvud nationalpark och havet tio minuters promenad bort. På måndagskvällen (förra måndagen) bastade vi i en liten stuga vid havet och sprang ner och svalkade oss i havet och sprang upp i bastun igen. Vi lagade mat, drack vin, pratade massa. Det är verkligen rogivande att varken ha stereo, dator eller TV på ett och ett halvt dygn, då kan man liksom fokusera på annat. =)

I torsdags gick den ångestfyllda översättningstentan av stapeln. Jag kan verkligen inte säga varken bu eller bä. När det inte är direkta frågor att svara på är det väldigt svårt att känna hur det gick. Jag gjorde ju så klart mitt bästa och jag hade ju inte lämnat in tentan om jag hade varit medveten om att det fanns fel i texten. Men fel gör man onekligen en massa och nu är bara frågan om jag håller mig inom gränsen för godkänt. Tiden får utvisa detta, annars blir det ett historisk ögonblick i augusti; min första omtenta!

På kvällen efter tentan hade Annie och jag det i alla fall riktigt mysigt med mat, vin och semi-final i ESC. Vi hann tyvärr inte ut på Nation, så troligen blir det inte ett enda nations-besök den här våren..

Helgen var med alldeles förträfflig! Jag hade för en gångs skull en helt ledig helg. Visst, jag hade gärna varit med på P&E:s möhippa/svensexa hemma i Nässjö, men det funkar liksom inte att vara överallt, jämt. Massa resande och flängande hit och dit hela tiden är inte riktigt bra. Plus att det kostar mycket pengar att vara sent ute med att boka tågbiljetter. Men min helg var som sagt helt superb ändå! I lördags tog jag det riktigt lugnt, hade sovmorgon och allt! Sen på kvällen blev det indisk mat hemma hos Annie och sen ESC-finalen. När det stod klart att Sverige skulle få en usel placering tog jag bussen hem i natten. På söndagen var det nämligen dags att vara morgonpigg igen. Kosan styrde ut mot Österlen, där jag och Annie hade en alldeles underbar heldag ute i friska luften. Först ångtåg tur och retur Brösarp - Sankt Olof, sen picnick ute i det gröna och sen tillbaka till Sankt Olof för att trampa dressin ner till Gyllebosjö. Annie hade, smart som hon är, till skillnad från mig, kommit ihåg att ta med sig badkläder, så hon hoppade i plurret och jag tittade på. En liten fika hann vi med också innan vi trampade åter mot Sankt Olof.

Idag är det mådag och det har regnat rejält för första gången på länge. Nu ska det visst bli högtryck igen och jag hoppas att det håller i sig hela veckan och nästa vecka igen. För på Sweden Rock Festival får det gärna vara nice väder. Lervälling undanbedes!

Njut av den kommande veckans sol nu! =)

Liebe

Joolz

Jag har sagt det förut..

..what a wonderful world!!!

Stavpromenad i det gassande solskenet. Rejäl frukost inklusive morgontidning. Bussen till Malmö. Analyserande av Bertolt Brecht-dikter tillsammans med några kursare på Steffis bakgård (förövrigt den trädgård som de har gjort om i "Söderläge" i SVT). Bonnabränna på armarna. Solkräm rekommenderas för de kommande dagarna. Bussen hem. Packa lilla väskan. I morgon bär det av till Nässjö! =)

Det är helt otroligt fantastiskt! Det är så grönt och syrenen blommar redan! Det är sommar! I alla fall i ett par dagar till. Och jag tänker njuta. Som fan. För tänk om det inte blir någon mer sol i sommar? Då kan man sitta där och ångra att man inte tog tillvara på den där försommarsolen i maj. Kanske blir det bad i helgen. Hoppas. Våren är vacker, våren är underbar. Ibland tror jag att jag tycker bäst om våren. Allt vaknar liksom till liv. Även människorna. Folk (inklusive jag själv) blir gladare, lättsammare, mer öppna. Snart är det sommar och semester. De som arbetar ska vara lediga. Vi som pluggar ska arbeta. Jag tror jag är inne i en glad-period just nu. Jag är bara glad. Det är lite lättare att gå upp om mornarna, helt enkelt. Det går bra på kärleksfronten för ett antal av mina vänner, och ni vet ju själva, nykärhet smittar av sig. Så den där förbannelsen som jag trodde vilade över mig (eftersom typ ALLA mina vänner hade kärleksproblem förra året) har nog försvunnit.

Seize the day.

Joolz

Hektisk vår..

Nu har det gått så där länge sedan jag uppdaterade sist. Och det har hänt en hel massa, så mycket att jag inte kan berätta om allt i detalj. Men det har varit alltifrån fint besök från Småland (E), då vi ägnade oss åt lite plugg, mycket slappa och en hel massa diskussioner om livets alla små betänklgheter, till besök mer långväga ifrån i form av Janina och Mark ifrån England, en hel vecka var de här faktiskt. Hela veckan var det strålande solsken, så det blev till att upleva Skåne utomhus, med bl. a dagsutfflykt till Kullaberg, dressincykling, cyklade på Ven, ett och annat glas vin förtärdes och planer för framtida, stora evenemang smiddes.

Efter det att englandsbesökarna hade lämnat oss bar det av till Rügen på minisemester tillsammans med Mattias och hans familj. Denna resa var verkligen över förväntan och jag kan rekommendera alla som inte har varit på Rügen att åka dit. Det var härligt, härligt. Men alla dessa sociala aktiviteter har så klart gått ut lite grann över pluggandet. Men det har det varit värt. C-uppsatsen får bli ett projekt för sommaren 2008. Nu ligger mitt fokus på att klara översättingen och litteraturkursen. Klarar jag de båda tentorna känns det helt ok att arbeta med uppsatsen under sommaren. Jag är aningen orolig för överättningen, men som vanligt så kan man inte mer än att göra sitt bästa. Jag hade ett lugnande möte med min handledare för uppsatsen idag, och nu känner jag mig aningen mer motiverad och peppad att sätta igång; jag har mitt ämne och mitt undersökningsområde, så nu är det bara till att sätta igång med att samla data.

Sen sist har jag även blivit Gudmor (herregud, det betyder ju att det är över en månad sen som jag uppdaterade här, katastrof!) till lilla, söta, underbara Nellie. Själva ceremonin gick helt ok, även om lillan allra helst ville vara hos mamma. Kläderna jag hade låtit Mattias mamma sy upp åt mig satt som gjutet och den outfiten blir perfekt för sommarens bröllop.

Ja, tänk så folk går och gifter sig hit och dit. Först ut i år var ju mamma och Micke. Sen gick ju Patrik och Emily och gifte sig så där hux flux. Sen i augusti blir det två bröllop, först min barndomsvän Julia som ska säga JA till sin Nicklas och sen i slutet av sommaren ska Mattias vänner Magnus och Lindha lova att älska varandra tills döden skiljer dem åt. Ja, jag säger då det, det är en epidemi. Och tänk, om precis ett år är det ett visst annat par som håller på och förbereder sin stora dag *tada*.

Nu är vi inne i maj och tiden går så fort, så fort, så fort. Litteratur ska läsas, analyseras och tentas av, översättning ska övas, lite jobb ska klaras av, lite socialisering ska hinnas med och sen är det juni. Då ska det gås bredvid, börjas jobbas lite smått och hinnas med en minisemester till England. Jag lääääängtar till sommaren. Och nu har den redan börjat komma så smått. Jag är glad, jag är på g, jag är nöjd med min tillvaro.

Kärlek

Joolz