Bundestag, för lite sömn och hembakat bröd

Helgen kom och gick i en rasande fart, och det blev alldeles för lite sova av. Igår ringde de från kontoret ungefär när klockan var 12 och medelade att tjejen som skulle kommit och bytt av mig klockan 16 hade blivit sjuk, och att de inte hade hittat någon ersättare. Det slutade med att jag jobbade dubbla pass igår, vilket i sig är helt okej att göra, det vara bara det att kombinationen ha sovit för lite + 16 timmars jobb inte var såååå uppiggande. Men jag gjorde ju en god insats + tjänade lite extra pengar som jag kan lägga på min nya DATOR som är på väg till mig nu via postorder! Tills slut fick jag nedlåta mig till att köpa en PC, eftersom Macarna är alldeles för dyra för en fattig (och snål) student. Men en Toshiba duger gott till mig, jag komemr att kunna använda Skype på den och följa de tyska nyhetssändningarna online, vilket är de största anledningarna till att jag behövde en ny dator. Så nu säljs min gamla trotjänare den turkosa iBooken på tradera.com. Jag kommer nog att fälla en tår eller två när vi måste skiljas åt.. Men gå gärna in och lägg ett bud på auktionen så att priset trissas upp! =)

Tjaaa, annars då? Jo, jag har nageltrång i båda stotårna och har bitit alldeles för mycket på tumnageln och pekfingernageln på höger hand, så jag är lite handikappad just nu. Annars mår jag völ bra. förutom sömnbristen då. Och förutom eksemet på halsen och i armvecken som ser läskigt ut och kliar. Och förutom mina nariga händer som  inte gillar vädret. Med andra ord så mår jag prima, och jag insåg idag hur glad jag är att jag inte är glutenintolrant, tex. Det visade sig att Annie, tjejen från Ljugby som jag hänger med i Lund, är det. Och det är nog ganska jobbigt. Så varför klaga, när man egentgen bara är bortskämd med att ha det så himla bra? och idag lös solen på mig oh humöret var på topp, TROTS sömnbristen. ja, livet är helt enkelt ganska så behagligt just nu.

Och idag var det dags för realia igen. Vi VET nu att Tyskland (die Bundesrepublik Deutschland) är en DEMOKRATI och ingen diktatur,  och även att det är en federalistisk stat med 16 B undesländer, som har visst självstyre. Vi vet också att den tyska motsvarigheten till Sveriges Riksdag kallas BUNDESTAG! Det tar sig, vill jag lova! Kul är det i alla fall, både själva innehållet (trots att samhällskunskap inte är min
största passion här i livet) och för stt jag inser att jag förstår nästan all av det som Ursula (läraren) säger! Tyska ÄR kul, kom inte och hävda något annat!

Sist men inte minst så har jag även bakat bröd idag! Det var längsen jag gjorde det! Gott blev det, som attan, och smidigt var det också! Tror att det ska vara nyttigt också, en massa olika mjölsorter var det i, och receptet hämtade jag från TV3:s "Du är vad du äter". Det doftar just nu ljuvligt av nybakat bröd i hela  lägenheten!

Nu ska jag ta igen lite av den förlorade sömnen för att sedan sätta tänderna i den tyska grammatiken -igen!!

Puss på er!

/Joolz

Jetzt hat es begonnen..

Ja, i fredags var det introduktionsmöte för Tyska 1-20. Jag var minst sagt nervös, men det hade jag ju inte alls behövt vara. Det var dock lite suspekt, som alltid när man börjar en ny kurs. Närmare 30 studenter sitter i ett klassrum, och det är KNÄPPtyst. Man vågade ju knappt andas! I alla fall så flöt det på,med presentation av kursledare, yrkesvägledare, registrering, etc. Sen var det slut. Hej hopp. Jag kan tycka att det var lite synd att ingen "tog hand om oss" efter introduktionsmötet och visade oss runt i SoL-centrum och såg till att vi började lära känna varandra. Det slutade i alla fall med att jag pratade lite med en tjej som heter Ida, och vi tog bussen hem tillsammans, det var skönt att åtminstone ha pratat med någon!

Så i måndags var det första riktiga lektionen, realia, med en tysk lärare som verkar urgullig! Det var inga som helst problem att förstå vad hon sa på tyska, men steget från att förstå till att själv öppna käften och säga något är ganska stort. Turligt nog så förväntar hon sig nog inte att man ska prata så jättemycket under realia-lektionerna, utan mer ställa frågor och så, puh! Och så igår, då drog grammatiken igång! Visserligen är det mycket repetition från skolan (och det tackar vi för), men shit vilket tempo! "Nu har vi lärt oss det här" och så gick han vidare med nästa grej.

Även om det hittills känns väldigt överväldigande och nytt, så är det mycket spännande! Nu helt plötsligt slungas man in i en hel värld av tyska, där man förväntas läsa långa texter, i detalj förstå grammatiken och själv producera tyska. Jag måste se till att sträcka på ryggen och intala mig själv att jag KAN och att jag KOMMER ATT KLARA DET HÄR! Jag hoppas på att majoriteten i gruppen är ungefär på samma nivå som jag själv.. En positiv sak är i alla fall att jag har skaffat en "kompis", Annie, som jag hänger med. Hon är ett år yngre än mig och kommer från Ljungby, vi smålänningar måste ju hålla ihop mot alla Skåneaber, liksom!

Tja, annars har det väl inte hänt så mycket, förutom att vintern har kommit, vilket jag egentligen kan tycka är trevligt, men när det kommer så här sent så känner jag att det lika gärna hade kunnat få vara. Nu vill jag ha vår, och sen kommer sommaren! På tal om sommaren så har jag nu till 90% bestämt mig för att vara i Nässjö sommaren 2007. Nu gäller det bara att skaffa sig ett jobb också. Jag sökte härom dagen ett par jobb, bland annat som tågvärd på SJ, vilket jag hoppas att jag får! Annars får det bli inom vården, som jag också  tycker kunde vara roligt!

Well, nu ska jag sätta igång att läsa (och försöka förstå) om Bundestag, Bundesrad och en massa annat som har med Tysklands styre ett göra.

Ha det gott i snön, det har jag! (här hemma i Nässjö på kalfjället!)

Älskar er!

/Joolz

Snart är ett 4 terminer långt kapitel nästan slut..

På måndag har jag en sista session med English as a major subject på Malmö Uni. Eller det är inte sant, men nästan. Sista terminen, höstterminen 2008, kommer jag att avsluta med en termin engelska, men until then.., Deutsch here I come. Det känns konstigt. Att jag ska plugga i Lund. På tyskinstutitionen. I tre terminer. De senaste fyra terminerna har jag ägnat åt Engelska, på Malmö Högskola. Lokalerna är bekanta. Arbetsmetoderna är bekanta. Klasskompisarna är bekanta. Men från och med den 19:e januari blir allt nytt. Skrämmande, jag vet, men så otroligt spännande samtidigt! Jag hoppas att det inte kommer att kännasallt för tungt, utan att jag hänger med från början.. Förhoppningsvis kommer 20 av de 60 poängen att spenderas i Tyskland. Det är i alla fall min plan, men jag har hört att institutionerna i Lund är mycket mer petiga med exakt överensstämmande kurser än vad de är i Malmö, så jag antar att det återstår att se..

För knappt en vecka sedan lämnade jag mörka Småland för tråkiga Skåne. Regn, blåst och grå himmel är vad som dominerar här nere. Men det är åtminstone skönt att det börjar ljusna lite nu. Jag tror att jag längtar till sommaren. Och just nu känns det ganska långt borta, men så säger det svisch, så är vi där..

Och annars? Ja, den här veckan har det stått muntlig examination och skrivande av uppsats på mitt schema, samt att jag har varit ute på min praktikskola ett par dagar och lämnat tillbaka elevarbeten. Den muntliga examinationen i tisdags gick bra tror jag, men det är svårt att säga säkert. På kursledaren lät det som att hade man komponerat diskussionsfrågor och sa något om dem under examination, så blir man godkänd, så det låter ju lovande! Hela onsdagen satt jag och skrev på min upsats som handlar om Why do learners revert to their mother tongue during English lessons? Vilket har varit både givande och inttressant att skriva om. Frågan är bara hur bra kvalité det blir på en uppsats som är skriven på en enda dag? Jag är i alla fall nöjd och glad med att jag faktiskt har GJORT den och har något att lämna in på måndag. Sen är det bara att hålla tummarna att den håller till minst ett G. Kursledaren vi har nu är rätt så snål med de höga betygen, så får man mer än G så vet man att det var sjuuukligt bra!

Ikväll blir det mest att slappa, eftersom det är dags att jobba i helgen. Eftersom Mattias är i Tyskland med ett par kompisar och "muppar" tåg, så blir det en lugn och skön, men ganska ensam, helg. Men jag känner att det är vad jag behöver just nu, efter alla sociala möten under jul och nyårshelgen. Mycket tankar kring livet, kärleken och framtiden snurrar just nu i mitt huvud. Vi får väl se om jag kommer fram till något.

Trevlig helg och på återhörande.

Julia

Det finns bara en. Och det har alltid bara funnits en.
 --M--


Staden som jag älskar

Jag blickar ut över staden
som är hemma
Jag blickar ut över staden
där allt är välbekant
Jag blickar ut över staden
där allt är sig likt
Staden som gör att mina ögon fylls med tårar
varje gång jag måste åka därifrån
Staden som hade varit ingenting;
en håla, obetydlig, värdelös
om det inte vore för att här finns de som betyder allra mest
Här finns familjen
Här finns allt som är jag
Här finns alla förklaringar till hur allt blev som det blev
hur jag blev som jag är
varför jag är som jag är
Staden som jag alltid kommer att återvända till
Staden jag alltid kommer att älska!

--Nässjö--